OVER ONS

OVER ONS
Onze honden zijn erg belangrijk in ons leven en ze wonen dan ook bij ons in huis. Doordat we buitenaf in een woonboerderij wonen hebben ze de ruimte om heerlijk te rennen en te spelen. 

Van jongs af aan heb ik het leuk gevonden om mijn kennis uit te breiden en ik volg dan ook regelmatig opleidingen, cursussen en lezingen op het gebied van honden. 

KENNIS EN FOKDOEL

MIJN "HONDEN CV"

- Opleiding en werkervaring als dierenartsassistente
- Kynologische Kennis 1
- Opleiding en werkervaring als Kynologisch instructeur
- Cursus speuren met honden
- Cursus Erfelijkheid en Fokken bij honden, Aeres Trainingscentre
- Cursus bouw en beweging (theorie & praktijk), Wout Arxhoek
- Lezing ECVO-oogonderzoek bij de NBTC
- Lezing Fokken voor Diversiteit, Pieter Oliehoek
- Lezing ziektes in de fokkerij, Marjoleine Roosendaal
- Raad van Beheer verdiepingsavond Fokkerij en Gezondheid
- Lezing inteelt en outcross, Marjoleine Roosendaal
- Raad v Beheer Kennistour: Upgrade je kennis over hondengedrag Eline Teygeler
- Raad van Beheer Kennistour: De wereld van kleuren bij honden door Marjoleine Roosendaal
-Raad van Beheer Kennistour: De invloed van hormonen op de jonge hond door Sam Turner
- Lezing bouw en beweging door Elly Weijenborg
- Lezing fokken volgens de rasstandaard, Marjoleine Roosendaal



ACHTERGROND

Als kind wilden mijn zus en ik graag onze eigen dieren, naast de poes en vogels die we thuis hadden. We kregen een cavia en konijnen waar ik ook mee fokte. Dat vond ik toen al heel leuk om te doen. 
Ook vingen we duiven en kraaien op die uit het nest waren gevallen. Later kwamen daar nog een hond en een pony bij. 

Dierenartsassistente

Tijdens mijn HBO-studie ben ik begonnen als parttime dierenartsassistente (tegenwoordig paraveterinair genoemd) en hiervoor heb ik ook de opleiding gedaan. Daardoor heb ik veel geleerd en ervaring opgedaan met betrekking tot de gezondheid van honden en katten.

Kort nadat ik mijn HBO-studie had afgerond kwam er weer een hond, en na 2 jaar waren dat er al drie, 2 terriers en een dogachtige. We trokken er veel op uit met de honden en maakten flinke wandelingen, ook regelmatig in de ardennen.

Kynologische Kennis 1

In die tijd (1998) heb ik ook het diploma Kynologische Kennis 1 gehaald aangezien ik graag een nestje wilde fokken en daarvoor mijn kennelnaam wilde aanvragen. Helaas bleken alle drie de teven wegens gezondheidsproblemen niet geschikt voor het moederschap waardoor mijn plannen op de lange baan werden geschoven. Gelukkig is het tij gekeerd, waardoor we nu wel de mogelijkheid hebben af en toe een nestje te fokken.

FOKDOEL

Als baasje geniet je het meeste van en met je hond als deze een goed karakter en een goede gezondheid heeft. Het geeft immers zoveel verdriet om je beste maatje met gezondheidsproblemen of pijn te zien. Helaas heb ik dat zelf meegemaakt in het verleden. 

Gezondheid en karakter

Vandaar dat het mijn doel is om zo gezond mogelijke honden te fokken met een fijn karakter. Natuurlijk is een hond een levend wezen die ook ziek kan worden, net als mensen. Maar als fokker moet je er naar mijn idee alles aan doen om de pups de best mogelijke start te geven.  

Uiterlijk

Daarnaast hou ik natuurlijk ook de rasstandaard en dus de bouw en het uiterlijk van de honden in de gaten. Bij een afwijkende bouw is er immers ook weer een groter risico op gezondheidsproblemen. Bij bijvoorbeeld scheve pootjes kan je je voorstellen dat er eerder overbelasting en daardoor een blessure ontstaat.

Hierbij zijn natuurlijk de regels van de Raad van Beheer die de stambomen voor de pups uitgeeft en de regels van de rasverenigingen belangrijk om bij het fokken na te leven, deze zijn er immers niet voor niets. 

Wij zijn lid van de havanezerclub en de EGCN.

KENNISUITBREIDING

Kynologisch Instructeur

Met dat fokdoel in mijn achterhoofd ben ik me verder gaan verdiepen in de wereld van de hond en cursussen gaan volgen op het gebied van fokken. Om meer kennis te vergaren over het gedrag en het trainen van honden heb ik de opleiding tot kynologisch instructeur gevolgd. Daardoor heb ik veel geleerd over het gedrag en de leerprocessen bij de hond en de werking van de positieve trainingsmethode. 


Erfelijkheidsleer

Zo heb ik ook de cursus Erfelijkheidsleer en Fokken van Honden gevolgd bij Cursuscentrum Barneveld / Aeres Trainingscentre, gegeven door Kor Oldebroek en Paul Mandigers. Ook hier weer veel informatie, gericht op de praktijk van het fokken en de keuze van de ouderdieren.

Bouw en beweging

Ik heb verschillende workshops gevolgd over de bouw en beweging van honden, onder andere bij Kynokien gegeven door Wout Arxhoek. Waarbij zowel de theorie als de praktijk (het beoordelen van een hond en zijn gangwerk) aan bod kwamen. 

Ook in de toekomst zal ik zeker cursussen en workshops blijven volgen. Want ik vind het belangrijk om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fokken en erfelijkheid te blijven volgen.
Share by: